Skip to main content

Szuper nap a Varázstoronyban!

Hogyan kerültünk nappal a csillagos égbolt alá? A tenyerünknél szikrázó kisülésekhez? A varázslatot Levente bácsi szervezte meg nekünk.

Reggel korán keltünk, hogy vonattal Egerbe menjünk. Már odafelé is elrepült az idő, végre kibeszélhettük magunkat a barátainkkal.

Eger gyönyörű városán átszáguldoztunk, miközben Levente bácsi dalokat tanított nekünk. A várban a hódoltság korába érkeztünk a setét kapun keresztül. A foglalkozás vezetője korhű ruhában, tekintélyes fekete pödrött bajusszal várt minket. Bemutatta az akkor szokásos viseletet, elmagyarázta miért voltak praktikusak a szabásvonalak, hogyan óvta viselőjét egy-egy ruhadarab. A humoros előadáson sokat nevettünk. A legklasszabb a fegyverbemutató volt. Mindenki forgathatta, megvizsgálhatta az arzenált.

A Szent Imre Katolikus Általános Iskolába farkaséhesen érkeztünk, az ebédet gyorsan befaltuk, így volt időnk a főtéri karácsonyi vásárban bóklászni.

Az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem Varázstornyában található a Csillagvizsgáló és Tudományos Élményközpont, ahol sok-sok interaktív programon vettünk részt. Mivel az egész osztály benevezett a Hell Miksa Versenyre, minden foglalkozáson vártak minket és a tudományos munkatársak kézről kézre adták a csoportot.

A Tudományos Játszóházban volt a Planetárium, ahol megvizsgálhattuk a kivetített csillagos eget, a csillagképeket, megismertük a Naprendszer bolygóit és azok mozgását!

A Hell Miksa Csillagászati Múzeumban különböző működésű tükrös és lencsés távcsöveket, kvadránsokat, napórákat, valamint línea meridionális (délvonal) kiállítását tekinthettük meg a múzeumpedagógus előadása közben. Az 1776-ból ránk maradt csillagászati eszközöket Hell Miksa bécsi királyi csillagász rendelte meg.

A Csillagvizsgáló tetején várt a legkülönlegesebb látnivaló, Európában csak három eredeti darab maradt fenn, a Camera Obscura. Ez a periszkóp az egész világon elég nagy ritkaságnak számít. Az óriás készülék nem más, mint egy hatalmas fényképezőgép, ahol egy tükör és egy lencse segítségével kivetítették a város élő képét egy asztal lapjára a sötét toronyszobában.

A 8. emeleten, az utca szintjétől 44 méteres magasságban voltunk a Panorámateraszon, ahonnan lélegzetelállító, 360 fokos kilátás nyílt a városra. Az épület érdekessége, hogy Eger legmagasabb épülete a főtéren található minorita templom, ám a dimbes-dombos elhelyezkedésnek köszönhetően szinte a lábak alatt található a templom innen nézve. Így a Panorámaterasz Eger legmagasabb, nyilvános, belvárosi kilátója.

A Barna György Optikatörténeti Kiállításra csak bekkukantani volt időnk. A kiállításon megtekinthetőek az optikai eszközök. Az 1800-as évek végétől a közelmúltig mutatják be a mikorszkópokat, az orvosi eszközöket, mozivetítőket, diavetítőket, a műtermi és otthoni fényképezőgépeket és a videokamerák fejlődését.

A Jedlik Ányos Experimentáriumban izgalmas foglalkozáson vettünk részt, rendhagyó fizika órát tartottak nekünk. A Tudományos Játszóházban mi is kipróbálhattuk az eszközöket. A „léghokit”, a villám plazma gömböt stb. A záróra miatt kényszerültünk a terem elhagyására, pedig órákig tudtunk volna játszani.

A vonathoz vezető úton folyamatosan felbomlott a kettes sor, mert mindenki Levente bácsival akarta megbeszélni az élményeit. A haza felé tartó vonaton felszabadultan nevettünk és beszélgettünk a sok-sok izgalmas élményről.

Tartalmas napot zárt a 7.z osztály. Köszönjük a szervezést!