Zenei szolgálat

Nagyböjt negyedik vasárnapján, március 31-én a Váci Székesegyházi Kórusiskola növendékei teljesítettek zenei szolgálatot a délelőtti szentmisén, amelyet Varga László atya az iskola művészeti vezetője celebrált. A szentmisén Acsainé Dávid Ágnes karvezető tanár vezényelt, orgonán közreműködött Horváth István szolfézstanár. Ez a nap örvendetes „laetare” vasárnap, amikor megszólalhatnak a templomban a hangszerek, dobok, amelyek már a Húsvét örömére készítik fel a lelket.
A szentbeszéd a napi evangéliumhoz kapcsolódóan – amely a tékozló fiú története volt – a bűnbánatról és a bocsánatkérésről szólt. „Keresztény emberként ezt meg kell tanulnunk mindnyájunknak. Isten, végtelen szeretetében bocsát meg nekünk, akik gyermekei vagyunk Jézus Krisztusban. Mi is tanuljuk meg ezt a feltétel nélküli szeretetet, amely által Isten kegyelmi segítségével tudunk csak megbocsátani az ellenünk vétkezőknek. Legyen példaképünk a szenvedő, keresztutat járó Krisztus.”

A szentmise bensőséges légkörében a gregorián misetételek mellett megszólalt néhány ütőhangszerekkel is kísért lendületes reneszánsz ének. Felajánláskor a gyermek énekesek körülvették az oltárt és csengő hangjukon megszólaltatták ennek a kornak egyik legszebb többszólamú alkotását, Lassus Dominus Deus című művét.

Váci Egyházmegye