Szent Erzsébet Rózsája Díj 2019

Iskolánk tanuló közül Kincses Karina és Kincses Kiara vehették át a díjat. A rendhagyó kitüntetéseket, idén is a Duna-parti Szent Erzsébet szobornál adták át műsor keretében, ahol elhangzott, miért esett a választás az ikerlányokra.

Ötödik osztályban csatlakoztak közösségünkhöz az ikerlányok, Kincses Karina és Kincses Kiara. A kezdetektől észrevehető volt magas érzelmi intelligenciájuk. Osztályunk befogadó légköre nagyban köszönhető Nekik. Őszintén kíváncsiak társaikra és segítik alkalmazkodásukat a változásokhoz.

Cselekvő szeretetük megnyilvánul, amikor közvetlen barátaikon kívül is észreveszik, ha valakit bánt valami vagy szomorú. Soha nem tolakodóan, hanem együttérzően közelítenek társaikhoz. Pajtásaik érzik, valóban meghallgatják a mondanivalójukat, nem szakítják félbe őket, végre valakinek tényleg megnyílhatnak. Többen érzik őket lelki társuknak.

Családi Életre Nevelés órákon mély megnyilvánulásaikkal, meglátásaikkal emelik ki a lényeget, mutatnak rá az előre vivő megoldásokra.

Határozottan kiállnak a jó mellett. Az osztálytársak és környezetük iránt érzett felelősség fontosságára felhívják a figyelmet és ezt az egyénekben és a közösségben is ébren tartják.

A kellemetlen helyzeteket is jól kezelik, igyekeznek higgadtan elsimítani a konfliktusokat. Együttműködőek, kedvesek és asszertívak, nem szeretnek felesleges vitákba bonyolódni.

Lelkesen, aktívan vesznek részt a programokon. Kiváló szervezők. Kirándulások, előadások lebonyolításának motorjai. Az akadályokban is a lehetőségeket és a kihívást látják, nem pedig a gátat és a problémát.

Nem követelőznek a divat diktálta holmikért. Örülnek annak, amijük van. Tudnak hálát adni. A belső értékeket tartják szem előtt. Kiegyensúlyozott, életvidám, magabiztos, energikus lányok.

Önzetlenül cselekszenek, segítik társaik tanulmányit is. Iskolánkban, karitatív munkájuk elismeréséül, a tavalyi tanévben, „Jót és jól” elismerésben részesültek. „Jót és jól” elismerést azok a felső tagozatos tanulóink kaphatják, akik példamutatóan figyeltek társaikra, segítették egymás munkáját.

Indíttatásuk a családból ered. A keresztény szemléletű szülők és a nagyszülők példáját követik. Az ikrek mottója:

„Ha jó irányba állsz. Nem kell mást tenni, mint tovább menni.”

„Aludtam, és azt álmodtam: az élet öröm.

Felébredtem, és azt láttam: az élet kötelesség.

Dolgoztam, és azt láttam: a kötelesség öröm.” (Rabindranath Tagore)

 

„Szent Erzsébet Rózsája” nevet viselő díj története:

 

Az ötletet, hogy legyen a városban egy ilyen díj is, a Cházár András Többcélú Közoktatási Intézmény egyik tanulója adta, amikor felkereste az intézmény igazgatóját. Mint akkor kiderült, veszteség érte egy diáktársa miatt, de nem kért kártérítést, mert átérezte társa helyzetét, akiről tudta, hogy mélyszegénységben él. Mindez éppen Szent Erzsébet napja előtt történt, ezért Mikesy György akkori igazgató úr úgy döntött, azoknak a diákoknak ítélik a jövőben oda az új díjat, akik segítőkészségükkel, jószívű, önzetlen magatartásukkal kitűnnek társaik közül, tehát szolidárisak embertársaikkal. A díj immár 10 éves hagyományra tekint vissza. A díjat évente egy óvodás, egy általános iskolás, egy középiskolás, illetve egy gondozásra szoruló diákoknak fenntartott intézmény tanulója nyerheti el. Az ünnepség végén kisorsolják, a következő évben mely iskola és óvoda diákjai részesülnek elismerésben.

„Az idei rendezvényen az iskola megbízott igazgatója, Ványi Lászlóné arról beszélt, hogy tíz éve, amikor képviselő volt, az ő javaslatára Árpád-házi Szent Erzsébet születésének 800. évfordulója alkalmából készült el a szobor a Duna-parton.

– Az előterjesztést Vác Város Önkormányzata befogadta és pályázatot írt ki szoborterv – készítésre. Az elbírálás alapján Seregi György szobrászművész úr terve valósulhatott meg. Akinek nem volt könnyű dolga, hiszen a szeretetről kellett szobrot készítenie. Folytatva a sort, Philipp Frigyes főépítész javaslata pedig az volt, hogy a szobrot fogadja örökbe egy oktatási intézmény és kössön hozzá valamilyen megemlékezést – ünnepet – rendezvényt. Mikesy György akkori igazgató természetesnek gondolta, hogy a szeretet szobrát a Cházár fogadja örökbe és Szent Erzsébet rózsája díjjal legyen jutalmazva minden Erzsébet napkor, egy óvodás és öt iskolás. Floch Júlia cukrászmester pedig vállalta a marcipán rózsák elkészítését, így a díjak azóta is az ő ajándékai. Aztán 2009. novemberében, egy borongós – ködös napon, nagy számú érdeklődő jelenlétében, a szobrot dr. Molnár Lajos akkori alpolgármester avatta fel, és az alkotást Beer Miklós püspök atya szentelte fel – emlékezett vissza Ványi Lászlóné.” https://vaci-naplo.hu/2019/11/iden-is-atadtak-a-szent-erzsebet-rozsaja-dijakat/

« 1 A 2 »