Kórusélet

A Székesegyházi Kórusiskola egyfajta ötvözete a kodályi hagyományokon alapuló zenetagozatnak és a több mint ezer éves tradícióra visszatekintő székes-egyházi énekes iskoláknak (Schola Cantorum). Azért székesegyházi, mert a gyerekek a Váci Székesegyház Gyermekkórusainak énekesei, és azért kórusiskola, mert a zenei nevelés és személyiségfejlesztés alapja a karéneklés.

A kórusiskola célja és lényege a teljes ember testi és lelki nevelése.
 A Dunakanyar Régiónak ez az egyedülálló egyházi kórusiskolája tehát nem elsősorban zenészeket nevel, hanem lelki életet élő, művelt és kulturált, zeneszerető keresztény embereket.
 A zenei osztályokban az emelt számú énekórák mellett a tanulók rendszeres kóruspróbákon vesznek részt. A kórusiskolához szervesen kapcsolódik az Alapfokú Művészeti Iskola, amelyben hangszert, szolfézst és hangképzést tanulnak.
 A Székesegyház Gyermekkórusaival a gyerekek havonta átlagosan egyszer énekes liturgikus szolgálatot teljesítenek, amelyek segítik hitéleti, erkölcsi és liturgikus nevelésüket.


A nyári kórustáborban a játék és pihenés mellett a gyerekek a kórus-foglalkozásokon előkészülnek a következő tanévre is.
 A gyerekek tanulmányaik során megismerkednek egyházi és világi zeneművekkel a gregoriántól a kortárs zenéig, együttműködve professzionális zenészekkel, zenekarokkal és kórusokkal. A  kórus-utazások lehetősége különleges élményekkel gazdagítja személyiségüket.

A tehetség kibontakozásának a harmonikus személyiség az alapja, legyen szó az élet bármely területéről. A mindennap éneklő osztályok tanulói más tárgyakban is jobban teljesítenek, mert a zene, az éneklés az általános tanulási képességeket fejleszti, pl.: koncentráció, memória, fegyelmezettség, kitartás, kreativitás, logikus gondolkodás. Pozitív hatásai vannak az érzelmi, társadalmi, fizikai, intellektuális, szociális és zenei fejlődésükre is.