Gyógytestnevelés

 

Iskolánkban biztosított a gyógytestnevelés az iskolaorvos által kijelölt tanulók részére. Leginkább a délutáni testnevelés órákkal egy időben történnek ezek a foglalkozások, így nem kell a tanulóknak a tanórák után máshová menni mozgásterápiára.

A gyógytestnevelés órák célja, hogy a mozgásszervi –és belgyógyászati elváltozások megszűnjenek vagy súlyosságuk függvényében legalább a rosszabbodásuk megálljon. Továbbá fontos, hogy meglétük miatt újabb elváltozások ne jöjjenek létre. Ennek tükrében a gyógyítás és a prevenció is fontos szerephez jut a gyógytestnevelés órákon.

Az órák keretében tornaszereket használunk, melyekkel a nyújtó, erősítő és a mobilizációs gyakorlatok hatékonyan segítik a pozitív változást. Itt emelném ki a bosu labdákat, melyek értéküknél fogva kevés helyen fellelhetőek és nagyon szeretik a gyerekek használni. Sokoldalú felhasználást, fejlesztést tesznek lehetővé meglétükkel az iskolánkban. Kiemelten szolgálják a többi tornaszer mellett a gyógytestnevelés órákon a kondicionális és koordinációs képességek és a mozgásműveltség fejlesztését. Szerepet kap a differenciált, elváltozásfüggő gyakorlatok esetében is. E tornaszer a novemberben tartott bemutató órán is használatban volt.

Iskolánkban ritka a súlyos elváltozás, de fontos, hogy az enyhébb problémákat időben orvosoljuk, hogy később ne okozzanak fájdalmat, komolyabb problémát, idős vagy középkorú felnőttként műtéti indikációt.

 Iskolánkban erre a megelőzésre, terápiára adott a lehetőség.  

Sógor Edit 

gyógytestnevelő

« 1 of 2 »