A Reál Munkaközösség 2018/2019-es tanév I. félévének programjai, versenyei

Iskolánkban hagyománnyá vált, hogy ősszel az osztályok környezetnevelési programokon, kirándulásokon vesznek részt. Például:

A 7.z osztály, 2 napos osztálykirándulást tett a Magosfa erdei táborában, szeptember 14-15. között. Ez a két nap a közösségépítés szempontjából kiemelkedő jelentőségű volt, ezért is tervezték év elejére. A túrák a különböző teherbírású gyerekek számára jó lehetőséget adtak egymás segítésére, melyben mindenki képessége szerint vehetett részt. Éjszakai túrát, és túlélés az erdőben tematikájú foglalkozást kértek.

A 6. évfolyam, a és z osztályok, együtt látogatták meg Vácrátóton a botanikus kertben a “Túl nagy lábon élünk” c. kiállítást, szeptember 25-én.

A 6.z osztály testvérosztályával, tanulmányi kirándulást szervezett a Tisza-tavi Ökocentrumba, október 16-án.

Az 5.b osztály a Katalinpusztán található erdei iskolában ismerkedett az élővilág értékeivel 2018 november 10-én.

Szeptemberben az 5. évfolyam kerékpártúrát szervezett.

A 8. évfolyam a Naszályba ment túrázni szeptemberben.

Részt vettünk a Váci Önkormányzat által szervezett Európai Mobilitási Hét programjain

2018.09.17. (hétfő), 9-11 óráig: megrázó baleset-szimulációs bemutató volt (kiégett autó oltása, sérültek ellátása) a váci Duna-parton 7-8. osztályosok részére.

2018.09.20. (csütörtök) 9-12 óráig: a váci Duna-parton a Zenepavilonnál, aszfaltrajz-verseny, kerékpáros vetélkedő, ügyességi verseny, füst sátor bemutatása volt, illetve Bikesafe regisztrációra volt lehetőség a rendőrség közreműködésével.

Az 5.b osztály Sógor Edit vezetésével, benevezett novemberben a CETELEM BANK országos környezetvédelmi pályázatára, mely a műanyagok természetet károsító hatásairól, helyettesítésükről, illetve újrahasznosításukról szólt. Az osztálynak egy projekt keretében a hulladékhasznosítás és a környezetvédelem témakörében kellett egy makettet elkészítenie. Nem értek el vele helyezést a közel 200 pályázó közül, de jó volt látni az osztályt, ahogy összefogva egy célért tevékenykedett ismeretszerzés közben.

Minden évben kétszer veszünk részt a Liget takarításban. Idei tanévben ősszel, a 7.a osztály Tömör Csaba és Kozmáné Bartal Bernadett felügyeletével tették szebbé környezetünket.

Szeptember 28-án először csatlakoztunk az Európai Diáksport Napja elnevezésű eseményhez, Sógor Edit testnevelő kolléganőnk kezdeményezésére. A program a Magyar Diáksport Szövetség (MDSZ) kezdeményezésére indult 12 éve, 2015 óta pedig Európa más országaiban is megtartják. 30 ország 2,5 millió diákjával mi is együtt mozogtunk 2 órás program keretén belül. Beszámolót kellett írni az MDSZ-nek, melynek eredményeként kedvezményes vásárlásra jogosító kártyát kapott iskolánk.

A sport egészségmegőrző szerepének tudatosítását szolgálta gyermekeinknél az I. félévben megtartott, az egész iskolát megmozgató Sportnap (2018.10.13. szombat). A fő szervezési feladatokat Tömör Csaba vállalta. Testnevelés kollégái Sógor Edit, Nyikos József, a vezetőség a tantestület és a szülők segítségével valósulhatott meg ez a sokszínű nap.

 

Az udvar felújított, aszfaltos részét, dr. Varga Lajos segédpüspök úr szentelte fel.

A Hurrikán Sportegyesület bemutatóját is megtekinthettük, melyben sok tanítványunk tornázik. Az egyesület egyik edzője Nyikos József kollégánk.

A felső tagozat diákjai és tanárai a Reménység pályán, forgó színpad szerűen vettek részt távolugráson, futáson, focin, kislabda dobáson, zászlós játékban.

Sógor Edit gyógytestnevelőnk foglalkozásaira 81 diák jár. Az órák, az Apor Vilmos Katolikus Főiskola tornatermében zajlanak. Marton Anita előző iskolaorvosunk mondta, a városban láthatóan iskolánkban jelenik meg példaértékűen a vezetőség, az iskolaorvos, a védőnő, a gyógytestnevelő összehangolt munkája a gyermekek érdekében. Az órák, órarendi keretek között, helyben és ingyen zajlanak.

 

Az egészséges életmódra nevelés egyik fontos módja, a keresztény szemléletű felvilágosítás. Az EKIF jóvoltából, idén is ingyen vehettek részt a 6. évfolyamosok a Ciklus-show és Titkos küldetés felvilágosító foglalkozásokon, október 17-én. (Képek forrása: http://www.mfm-projekt.hu/ciklus_show)

Sisa Sándorné igazgatónő megszervezte, hogy a 7-8. évfolyamos tanulóink részt vegyenek a Kiállítás Az Életért Egyesület programján, 2019 január 14-én. A helyszínt az OM BUS4LIFE szolgálata biztosította.

Iskolánk is részt vesz az iskolagyümölcs-programban, mely az általános iskolások körében kívánja népszerűsíteni az egészséges táplálkozást immár 8. éve. A gyerekek minden héten várják a friss alma megérkezését. Kapcsolattartó Borsay Levente igazgatóhelyettes.

Az „Állatok Világnapja” alkalmából helyi versenyt szerveztünk „Veszélyeztetett állatok” címmel. Sok élőlény életfeltételeit veszélyezteti az emberi tevékenység. Figyelemfelhívásul hirdettük meg a rajz pályázatot. A beérkezett rajzokat kiállítottuk és díjaztuk. Montázs kategóriában megosztott I. helyezést ért el Csóvári-Katona Flóra 6.z és Rácskay Botond 7.a osztályos tanulók. Rajz kategóriában I. helyezést ért el Sreiner Pál 5.a, II. helyezést Szunyogh László 7.a, III helyezést ért el Szilák Enikő 5.a osztályos tanulóink. Gratulálunk Nekik!

Megrendeztük a „Hulladékból termék” iskolai kiállítást a gyermekek munkáiból. A hulladékok is tönkre teszik az élőlények környezetét. Ha esetenként nem szemétként, hanem újból felhasználható nyersanyagként gondolunk rájuk, csökkenthetjük a kidobott anyagok mennyiségét. A pályázaton I. helyezést ért el Mikita Mira 5.z, II. helyezést Molnár Tímea 5.z, III. helyezést Hajdú Andris 5.a osztályos tanulóink. Gratulálunk Nekik!

Árpád Napok (2017.10.06.) Technika Pályázatán, II. helyezést Kővári Csenge 6.z osztályos tanuló nyerte, III. helyezést Lakits Zsófia 6.a osztályos tanuló ért el.

Árpád Napok (2017.10.06.) Környezetvédelmi Vetélkedőén csapatunk I. helyezést ért el. A csapat tagjai: Bénik Márton 6.z, Dávid Csaba Botond 7.a, Komáromi Gitta 8.b, Müller Zsófia 8.b, Virág Lili 8.a tanulóink. Gratulálunk Nekik!

Matematika versenyeink nagy népszerűségnek örvendenek. Kolléganőink Kármánné Laczhegyi Márta és Szász-Vadász Franciska együtt dolgozva készítik fel diákjainkat a kihívásokra.

A levelező matematika versenyek zöme még tart. Eredményhirdetés a tanév végén várható.:

  1. Országos Logika Verseny
  2. Boronkay matematika levelező verseny: 9 tanuló vesz részt a 6 fordulós levelezős matematika versenyen
  3. Internetes matematika verseny: (8 forduló, folyamatos az év során) 54 tanuló nevezett 3-8. osztályig.

 

További matematika versenyek:

  1. Dugonics Matematika Országos Verseny (KPSZTI meghirdetésében) a helyi fordulóban 100 tanuló vett részt 4-8. osztályig! Közülük 6 tanuló jutott tovább a 2. fordulóba. Jakobszen Dávid 4.a, Folly-Ritvay Balabán 4.a, Kármán Kristóf 4.a, Katona Barnabás 4.a. Felkészítő tanáruk: Vrabecz Valéria; Puskás Léda 6.a. Felkészítő tanára: Kármánné Laczhegyi Márta; Kolostori Máté 8.a Felkészítő tanára: Szász-Vadász Franciska. A 2. forduló eredménye még nem ismert.

 

  1. Varga Tamás Matematika Verseny (7-8. o.): Iskolánkból 3 tanuló indult a versenyen Szebedy Ádám 7.a, (Felkészítő tanárok: Borsay Levente, Szász-Vadász Franciska), Virág Lili 8.a, Bircsák Dávid Milán 8.a (Felkészítő tanár: Szász-Vadász Franciska), közülük ketten jutottak tovább a 2. fordulóba, amelyet januárban írtak meg. Az eredménye még nem ismert.

 

  1. Bólyai Matematika Csapatverseny: 12 csapattal (48 tanulóval) vett részt iskolánk a Piarista Gimnáziumban rendezett versenyen. A legjobb eredményt Vrabecz Valéria egyik csapata érte el (4.a osztály). Megyei szinten 1. helyezést értek el, az országos döntőben pedig 26. helyezettek lettek. A felső tagozaton a 8. osztályosok csapata megyei szinten 12. helyen végzett.

Balassagyarmati Szent Imre Napok – Sudoku verseny: 10 tanulónk vett részt a versenyen.

Tömör Csaba testnevelő kollégánk két versenyen volt a gyerekekkel:

Ügyességi Pest megye bajnokság 10x200m váltófutás II. helyezést hozták el.

A Madách leány futsal bajnokságon II helyezett lett csapatunk. A Madách fiú futsal bajnokságon IV helyezést értünk el..

A II. félévre tervezett képernyő veszélyeivel foglalkozó továbbképzésünket tartottuk meg 2018.12.12-én. Felkérésünkre Hortobágyiné dr. Nagy Ágnes és Endrédy Orsolya tartott CSÉN bemutató foglalkozást a témában a 6.a osztályban.

Idén is, mint évek óta ellátogatott hozzánk az esztergomi Geoda Interaktív Ásvány- és Őslénykiállítás 2018.12.3-6. között. Ásványtani előadáson és kiállításon nagy örömmel vesznek részt diákjaink.